This post was originally published on Coding Glamour.

"Maar, dat funda dat is toch wel af?"; "En dat doe je dan in je eentje neem ik aan?"; "Maak jij dan de foto's ofzo?"; zomaar een paar citaten die in de afgelopen 2,5 jaar zijn langsgekomen tijdens feestjes. Daarom het enige echte dev-overzicht van funda, met hopelijk een verklaring hoe we 20 man fulltime bezig kunnen houden met het knutselen aan de site. Kan ik daarna mooi bit.ly/neeikvoergeenhuizenin hierheen laten linken en op een t-shirt printen.

Dus, hoeveel man loopt daar nou rond?
In totaal bestaan we uit een man/vrouw of 50, waarvan er ~ 20 zich bezig houden met techniek, verdeeld over de volgende disciplines:

  • - 1 Groot leider
  • - 1 Software architect
  • - 2 Project managers
  • - 2 Testers
  • - 4 User experience designers (waarvan 1 groot leider)
  • - 1 Release manager / interne technisch applicatiebeheerder
  • - 10 Software developers, waarvan 7 intern, en 3 op locatie
En daarnaast nog 3 applicatiebeheerders die voornamelijk voor ons werken, maar in dienst van onze applicatiebeheer-partij zijn.

Maar, die site verandert toch nooit?
Wel dus! Maar naast werk aan de sites funda.nl en fundainbusiness.nl hebben we ook nog een mobiele site, een iPhone app, een API, etc. De meeste tijd gaat echter zitten in ons makelaarportaal, de funda desk, waar we tools hebben voor het beheer van alle panden, media en kantoorgegevens. Omdat er voor producten die we daar aanbieden betaald moet worden, hebben we tevens een grote set aan business rules + aanverwante programma's die dit allemaal in goede banen leiden. En wie voert die huizen in?
De makelaars. Woningen kunnen worden aangeleverd via het uitwisselsysteem Tiaravan de NVM, waar ook andere verenigingen hun aanbod invoeren. Of ze doen het via een gestandaardiseerde XML-feed.

En van invoer naar de website?
Alle huizen (of garageboxen, kantoorpanden, you name it) worden in één centrale database opgeslagen. Uiteraard met versioning, waarbij we de historie van een pand volledig kunnen terugvinden. Hierna wordt er voor het huis een event ingeschoten in onze 'service bus' oplossing. Deze slaat alle data plat naar een andere database, wat zorgt voor veel redundante data, maar zoeken op de site wel lekker snel maakt (alle data die je wil hebben in 1 query). Deze data wordt vervolgens weer geindexeerd door Lucene Solr, waarmee je kan zoeken in al het aanbod.

Veel code?
Zo'n 2 miljoen regels bij elkaar. We proberen het wel te verminderen :-).

En wat doen al die developers nu dan?
Momenteel zit er 1 in de ziekenboeg, zitten er 3 op onderhoud (bugs, kleine nieuwe dingen), zijn er 3 bezig met het omzetten van ál onze zoekfuncties naar Solr, is er 1 bezig met een nieuw Profielen systeem, 1 met verbeteringen voor het recreatie onderdeel en 1 met de implementatie van CRM. En dan zijn we alweer door al onze devs heen.

Toch nog niet overtuigd?
Vragen mogen in de comments.